Valtra akkulaatikkoyhdistelmä

Association of Rotational Molders on palkinnut Motoplastin parhaasta innovatiivisesta rotaatiovalutuotteen valmistamisesta ja siihen liittyvästä suunnitteluyhteistyöstä. Kyseinen kilpailu käytiin Yhdysvalloissa, Kansas Cityssä.

Kysymyksessä on Valtra-traktoriin sijoitettava tuote. Kaikki alkoi valmistajan ajatuksesta sijoittaa pientarvikkeet omaan erilliseen koteloon traktorin runkoon portaiden alle. Suunnittelun edetessä syntyi projektiryhmän kesken ajatus siitä, että kyseistä tilaa voisi käyttää tehokkaammin hyödyksi sijoittamalla myöskin traktorin akun ja työkalut samaan kokonaisuuteen.

Seuraava vaihe oli selvittää, miten kyseinen kokonaisuus voidaan valmistaa edullisesti. Ratkaisu oli muovituotteiden rotaatiovalu valmistusmenetelmä, joka antoi erikoisen lisäedun. Jotta painavalle 200 ampeerin akulle varattu tila olisi riittävän jäykkä valetaan se kaksikuoriseksi. Näin syntynyt tila valautuu nestetiiviiksi. Syntyi oivallus käyttää kuorien välistä onttoa tilaa tuulilasin pesunesteen säiliönä, jonka tilavuus on peräti 12 litraa.

On varmaa, että rotaatiovalumenetelmä on vaihtoehto, jota kannattaa tutkia ennen lopullista päätöstä, kun on kyse työajoneuvoteollisuuden tuotteisiin liittyvistä alihankintaratkaisuista. Pelkkä valmistuksen osaaminen ei riitä, vaan on osattava myös kehittää asiakkaan tarpeisiin parempia, edullisempia ja kilpailukykyisempiä ratkaisuja.

Yhden salpalukon avauksella työkalulaatikko saadaan irtoamaan akkulaatikon vastaurista
Akku- ja työkalulaatikon yhdistelmä on alapuolisella kiinnityksellä tukevasti kiinni pyörien välisessä osassa runkoa
Akkua ympäröivä kaksiseinämäinen muovirakenne toimii tilavuudeltaan 12 litran vetoisena tuulilasin pesunestesäiliönä